Απόψεις

Σε αυτό το χώρο μπορεί ο καθένας, είτε είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. είτε όχι, ανώνυμα ή επώνυμα, υπό μορφή σχολίου να εκφράζει τη γνώμη του ή τις σκέψεις του. Οι απόψεις που εκφράζονται από αυτό το βήμα δεν εκφράζουν το Ε.ΠΑ.Μ. Χαλκίδας. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

15 σχόλια:

  1. Φίλοι μου ας θυμηθούμε τους στίχους του ποιητή Γιάννη Πολέμη και ας αναλογιστούμε, τι, πατρίδα θα αφήσουμε στα παιδιά μας.;
    Εμπρός παιδιά!
    Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
    Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
    Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
    Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;

    Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι
    και κάθε χώρα της με τα χωριά;
    κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει,
    κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;

    Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα
    αρχαία μνημεία της χρυσή στολή
    που η τέχνη εφόρεσε και το καθένα
    μια δόξα αθάνατη αντιλαλεί;

    Όλα πατρίδα μας! Κι αυτά κι εκείνα,
    και κάτι που 'χουμε μες την καρδιά
    και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα
    και κράζει μέσα μας: Εμπρός παιδιά!

    Γιαυτή την πατρίδα, αξίζει να αγωνιστής.

    Δεν έχουμε δικαίωμα ολιγωρίας.

    Δεν είναι μόνο η δανειακή σύμβαση λαιμητόμος που ψηφίσθηκε και πρέπει να καταργηθεί στην πράξη.

    Είναι τόσα άλλα ακόμα…είναι η αξιοπρέπεια, είναι η ζωή των παιδιών μας.!

    Δεν μπορούμε άλλο να στηρίζουμε, εντός και εκτός Ελλάδας, την λογική του σκληρού ΕΥΡΩ που απεδείχθη περίτρανα θηλιά στο λαιμό της Ελληνικής κοινωνίας.

    Πρέπει να απαιτήσουμε:
    Ανατροπή της δουλικής Κυβέρνησης των
    τραπεζιτών.
    Άρνηση πληρωμής του χρέους.
    Έξοδος από το ΕΥΡΩ και υιοθέτηση Εθνικού νομίσματος.
    Εθνικοποίηση των τραπεζών και έλεγχος της κίνησης των κεφαλαίων.
    Σεισάχθεια (κούρεμα) σε όλα τα δάνεια των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα βασίζεται στις ανάγκες του λαού.
    Καθαρές κουβέντες από όλους,
    δεν φτάνει η κατάργηση της δανειακής σύμβασης,
    Χρειάζεται πραγματική δημοκρατία , λαϊκή κυριαρχία, και εθνική ανεξαρτησία.

    Αυτά δεν μπορούν να κατακτηθούν μέσα στην Ευρωζώνη της Μέρκελ του Σαρκοζί και των τοκογλύφων δανειστών μας.
    Ή τώρα ή ποτέ.!
    Γιώργος Μητροπέτρος
    Οικονομολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοί φίλοι-ες, συναγωνιστές, βρήκα τις πιο κάτω σκέψεις σε μία ιστοσελίδα και προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο και θα ήθελα να προβληματιστείτε και εσείς με την σειρά σας πάνω στα θέματα που θίγει. Τα σημερινά αδιέξοδα που όλοι μας εντοπίζουμε στον τρόπο που λειτουργεί η "Δημοκρατία" στην χώρα μας, καταδεικνύουν τιςαδυναμίες και τις στρεβλώσεις της. Μήπως τελικά θα πρέπει να γυρίσουμε στις αληθινές της ρίζες και στο αληθινό της -κατά Αριστοτέλη - περιεχόμενο;

    Δημοκρατία δι’ αντιπροσώπου, το έτος 2012!!
    2012-02-15
    Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων η συμβατική σοφία δοκιμάζεται. Όλοι μας έχουμε ανατραφεί με το δεδομένο οτι για να λειτουργήσει η δημοκρατία χρειάζονται κόμματα και αντιπρόσωποι. Οι οποίοι εκφράζουν υποτίθεται τη λαϊκή βούληση. Στην πράξη, πληρώνουμε 300 βουλευτές, για να ψηφίσουν ό,τι επιβάλλει η κομματική πειθαρχία. Και αυτό με 6000 αστυνομικούς να πετούν ασφυξιογόνα σε εκατοντάδες χιλιάδες εξαγριωμένων πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο. Κάτι πάει θεμελιωδώς στραβά.
    Η δημοκρατία μας, μας λένε, είναι βασισμένη στο μοντέλο της αρχαίας Αθήνας, μόνο που για πρακτικούς λόγους οι αποφάσεις παίρνονται δι’ αντιπροσώπων. Εδώ υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα: Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του γράφει ότι η δημοκρατική διαδικασία επιλογής αντιπροσώπου είναι η κλήρωση. Οι εκλογές ειναι η ολιγαρχική διαδικασία[1]! Στην Αθηναίων Πολιτεία γράφει ότι κανείς δεν επιτρέπεται να αναλάβει δύο φορές το ίδιο αξίωμα, πριν περάσουν όλοι από αυτό[2]. Με άλλα λόγια, απαγορεύονται οι επαγγελματίες πολιτικοί που επιμένουν να σε σώσουν, είτε το θες είτε όχι. Πόσο δίκιο έχει ο Αριστοτέλης! Ευρισκόμενοι στο χείλος του γκρεμού βιώσαμε την 3η γενιά Παπανδρέου, γατζωμένου στην εξουσία και αρνούμενου να την εγκαταλείψει.
    Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οτι η σύγχρονη τεχνολογία έχει κάνει εφικτή την καθολική συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις. Βρισκόμαστε στο 2012 πλέον. Φέτος όλοι οι πολίτες θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά. ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ; Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε ακόμη την έκδοση λευκής επιταγής κάθε 4 χρόνια; Αν είμαστε πραγματικά δημοκράτες, τότε πιστεύουμε στην λαϊκή βούληση και επιδιώκουμε να εκφράζεται αυτή καθημερινά, όπως στην αρχαία Αθήνα. Ακόμη και αν ο λαός επιλέξει την καταστροφή του, τότε αυτό να γίνει!
    Μόλις τεθεί το ζήτημα κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι μέχρι πρότινος υπερασπιστές της λαϊκής βούλησης, θα σπεύσουν να μας πείσουν ότι ο λαός είναι ένα ανόητο νήπιο και δεν κάνει να εκφραστεί, για το καλό του. Όμως 5.000.000 μυαλά είναι καλύτερα από 300, δεν χρηματίζονται, δεν εκβιάζονται, δεν φοβούνται το πολιτικό κόστος, δεν χρειάζονται εκλογική πελατεία και δεν υπακούν σε καμιά κομματική πειθαρχία… Και έχουν κάθε δικαίωμα να αποφασίσουν για την ζωή τους.
    Επίσης θα ισχυριστούν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο. Ήρθε η ώρα, η Ελλάδα να προσφέρει πάλι κάτι στον κόσμο, δείχνοντας το δρόμο.
    [1] Πολιτικά, 1294β 8-9: «δοκεῖ δημοκρατικόν μέν εἶναι τὸ κληρωτὰς εἶναι τὰς ἀρχάς, τὸ δὲ αἱρετὰς ὀλιγαρχικόν.»
    [2] Αθηναίων Πολιτεία, 4, 3
    @tolmiros_fakos
    15/2/2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρίτη, 28 Φλεβάρη 2012

    Η καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων και η αποικιοποίηση της Ελλάδος από την ΕΕ:

    Διέξοδος και αδιέξοδα*

    ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ

      Δείτε την μορφή και την απλότητα - βρείτε πιθανές τρύπες του συστήματος - κάντε διορθώσεις.

      1) Κάθε πολίτης της χώρας δικαιούται να προτείνει και να ψηφίζει προτάσεις.
      2) Η πρόταση και η ψήφος οφείλουν να είναι επώνυμα ενυπόγραφες.
      3) Κάθε πρόταση μπορεί να κατατίθεται στην τοπική επιτροπή του δήμου οποτεδήποτε.
      4) Η πρόταση θα πρέπει να κατατίθεται εγγράφως με λακωνικό τίτλο, αλλά και πλήρη ανάπτυξη του οφέλους που απορεί.
      5) Μόνο και συνεχές έργο της δημοτική επιτροπής είναι η περισυλλογή των προτάσεων, η ταξινόμηση τους σε όμοιες και μη, και η προώθηση τους στον ένα και μόνο κρατικό διαδικτυακό τόπο στατιστικού ελέγχου και ψηφοφορίας των πολιτών.
      6) Μια πρόταση αναρτάτε προς ψήφιση όταν: Είναι νέα και μοναδική, η φέρει ικανό αριθμό ομοίων προτάσεων που αντιτίθεται σε ήδη υπάρχουσα που υφίσταται ως νόμος του κράτους.
      7) Οι πολίτες ψηφίζουν επώνυμα με τον κωδικό τους οποτεδήποτε - μέσα στα πλαίσια συμφωνηθέντος χρονικού ορίου πχ. 6 μηνών έχοντας τρις επιλογές για κάθε πρόταση: α) Συμφωνώ β) Διαφωνώ γ) Δεν γνωρίζω
      8) Μετά την λήξη της προθεσμίας το αυτόματο σύστημα αναρτά άμεσα τις πλειοψηφικές προτάσεις με (Συμφωνώ), ως Νόμους σε ισχύ. ( Εγώ προτείνω ποσοστό 70% για να τεθεί πρόταση ως Νόμος )
      9) Οι προτάσεις που δεν καλύπτουν το συμφωνηθέν ποσοστό αποσύρονται και διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη διαδικασία αν ο αριθμός τους είναι ικανός.
      10) Οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα πρέπει πριν εφαρμοστούν να αναρτώνται προς ψήφιση απο τους πολίτες.


      Καταθέτω εδώ τις προτάσεις μου διότι βιάζομαι να ακουστούν πριν μας πάρει ο διάολος...

      α) Ένας και μόνος Φόρος κοινής ωφέλειας το 7% επί της συνολικής ετήσιας υπαρκτής περιουσίας.

      β) Πλαφόν στην ατομική περιουσία ίσο με το πηλίκο ( Πλούτος της χώρας δια του πληθυσμού)

      γ) Απαγόρευση ενοικίασης ακινήτου περιουσίας - να επιτρέπεται μόνο η πώληση

      Διαγραφή
  4. Άντε παιδιά ένα κουράγιο ακόμα να τους ρίξουμε τους κερατ… που αποφασίζουν πριν από μας, για εμάς… τα παιδιά μας… τα εγγόνια μας … και ούτε που ξερώ μέχρι που μπορεί να φτάσει. Και πάντα για το καλό μας έτσι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Μεγάλο Κόλπο

    Για να μείνει έκπληκτος και συνάμα μπερδεμένος κάποιος, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει τα δελτία ειδήσεων και τα talk shows αυτή τη περίοδο. Μπορεί να ακούσει οτιδήποτε από τον οποιονδήποτε, μπορεί να παρακολουθήσει «οβιδιακές» μεταμορφώσεις και να αποπειραθεί να ακολουθήσει σκέψεις που διατυπώνονται δημόσια αλλά καταλήγουν σε… λογικά παράδοξα!
    Όχι, δε ζούμε σε κάποιο παράλληλο σύμπαν αλλά στο «οικόπεδο» με το όνομα Ελλάς. Και μάλιστα, σε καιρό προεκλογικού αγώνος, γεγονός που εξηγεί όλα τα μεταφυσικά φαινόμενα!
    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τα δεδομένα.
    Έχουμε μια χώρα σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, πολιτικούς που μιλούσαν για μονοδρόμους και έβαλαν φαρδιές πλατιές τις υπογραφές τους σε περικοπές και μνημόνια, σε απολύσεις, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους, στην εξαθλίωση και τη μιζέρια, τη φτωχοποίηση των Ελλήνων για να «σωθεί» δήθεν η Ελλάδα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αυτό που ζούμε και βλέπουμε είναι η σωτηρία μας; Και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί ο καθένας, μήπως τελικά υπήρχε άλλος δρόμος;
    Η αλήθεια είναι πως υπήρχε και, για να είμαι ειλικρινής, ακόμα υπάρχει. Όχι μόνο επειδή το λέει κάποια πεφωτισμένη ηγεσία, ή το υποστηρίζουν με σθένος επιφανείς επιστήμονες από όλα τα πεδία, αλλά επειδή αυτό δείχνει η διεθνής πρακτική.
    Πόσοι αλήθεια ξέρουν ότι 36 χώρες στον κόσμο, έχουν προχωρήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε διαγραφή χρέους, μεταξύ αυτών και οι Η.ΠΑ.;
    Πόσοι ξέρουν ότι στην συντριπτική πλειονότητα οι χώρες που πέταξαν «με τις κλοτσιές» το ΔΝΤ έξω, ανέκτησαν την κυριαρχία τους, αλλά και την κοινωνικοοικονομική τους σταθερότητα;
    Πόσοι ξέρουν ότι υπάρχει νομικό προηγούμενο κατοχυρωμένο διεθνώς, που λέει ότι «όταν τίθεται θέμα εξυπηρέτησης δανείων ή της επιβίωσης των πολιτών, τότε οι κυβερνήσεις των κρατών υποχρεούνται και επιβάλλεται να επιλέγουν το δεύτερο»;
    Φαντάζομαι όχι πολλοί. Και αυτό διότι η «θεραπεία-σοκ» που επιβάλλουν οι υπερεθνικοί οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έγκειται στο να γίνουν όλα, με τόσο γρήγορο ρυθμό, ώστε και οι πιο υποψιασμένοι πολίτες μιας χώρας να μην έχουν το περιθώριο να αντιδράσουν στην απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας, στο ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων και στη πλήρη παράδοση στους ιδιώτες δανειστές.
    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα πρώτα τέτοια πειράματα πάνω σε λαούς έγιναν με την επιβολή δικτατοριών, με την αρχή να κάνει ο Πινοσέτ στη Χιλή, όπως περιγράφει εξαιρετικά η Naomi Klein στο βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ».
    Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, η οποία έχει πλούσιο ιστορικό χρεοκοπιών, τέσσερις τον αριθμό, έγινε ένα «βελούδινο» τραπεζικό πραξικόπημα, που, εκτός από την αντισυνταγματική του υφή από την υπογραφή κιόλας του πρώτου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, στηρίζεται στην ιδέα του PSI, της ανταλλαγής δηλαδή των ομολόγων και της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Και εδώ σκοπίμως θέλω να τονίσω, πως χρεοκοπία σημαίνει αδυναμία να πληρώσει κανείς τους πιστωτές του και όσον αφορά τα κράτη, ΔΕΝ περιλαμβάνει την μη καταβολή μισθών και συντάξεων αλλά μόνο τα εξωτερικά χρέη.
    Πλέον το «επιτυχημένο PSI», για το οποίο καυχιούνται Σαμαράς και Βενιζέλος, όχι μόνο μετέφερε τις υποχρεώσεις στο αγγλικό δίκαιο, αλλά κούρεψε και τα ομόλογα ταμείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων πάνω από 50%, ενώ η αξία τους είναι ακόμα χαμηλότερη, λόγω της χαμηλής τιμής στην οποία πωλούνται στη δευτερογενή αγορά!
    Ζημιές, από το τίποτα δηλαδή και με την υπογραφή της κυβέρνησης! Όσο για την τρομερή επίκληση της «ελάφρυνσης» του ελληνικού λαού, από χρέος 100 δις ευρώ… μπορεί να απαντήσει και μαθητής πρώτης δημοτικού! Όταν δηλαδή, μας κόβουν χρέος 100 δις και μας προσθέτουν 130 δις με το νέο δάνειο, τότε πόσα χάνουμε;;; Μάλλον δεν χάνουμε, αλλά χρεωνόμαστε 30 δις περισσότερο, γιατί είμαστε τόσο υπάκουοι!
    Και όμως, αυτά είναι μόνο ψίχουλα σε σχέση με την τρομερή φοροκαταιγίδα που έρχεται τον Ιούνη αλλά και τον Σεπτέμβρη, καθώς οι τόκοι από τα δάνεια θα γίνονται όλο και πιο επαχθείς όσο περνάει ο καιρός…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (*συνέχεια του προηγούμενου σχολίου)

    Η οικονομική επιστήμη λέει, ότι σε καμία περίπτωση η ύφεση που βιώνει η κάθε εθνική οικονομία, δεν μπορεί να ξεπεραστεί με μέτρα λιτότητας, πόσο μάλλον με σχέδια για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας… Και, για του λόγου το αληθές, υπάρχουν παραδείγματα ανά τον κόσμο που στέκονται μπροστά μας για να τα δούμε και να τα μιμηθούμε, όπως η Αργεντινή.
    Γύρω από το όνομα της Αργεντινής, επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν και να φοβίσουν τον κόσμο. Η αλήθεια είναι όμως, ότι πράγματι έγιναν φοβερά και τρομερά πράγματα για όσο καιρό ήταν το ΔΝΤ εκεί! Που βρίσκεται η Αργεντινή, αφού τους έδιωξε; Μήπως, μόνο τότε έγινε ανταγωνιστική; Μήπως, τότε άρχισε να έχει ανάπτυξη; Αλλά τι σημασία έχει; Αφού ακόμα και πριν λίγες βδομάδες όταν η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, κρατικοποίησε την εταιρία πετρελαίου ισπανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούταν στη χώρα, έγινε ένας σεισμός στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι αρχηγοί κρατών εκτόξευαν απειλές και προειδοποιήσεις, διότι τόλμησε η Αργεντινή να πάρει στα χέρια της τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους!
    Συνεπώς, το δίδαγμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με «όρνια και κοράκια» των αγορών που ζουν παρασιτικά από τον πλούτο των κρατών των οποίων οι κυβερνήσεις είναι αρκετά εθελόδουλες για να τον παραδώσουν.
    Τόνοι μελάνης όμως έχουν χυθεί για να δουλέψει το «Μεγάλο Κόλπο», το σημαντικότερο γρανάζι στη μηχανή ισοπέδωσης των πάντων, η μεγαλύτερη απάτη στο σύγχρονο μοντέλο του χρηματοοικονομικού συστήματος.
    Σε τι αναφέρομαι;
    Μα φυσικά στη χίμαιρα που λέγεται ευρώ! Αυτό το ιδιότυπο πιστωτικό εργαλείο, το οποίο δυσκολεύομαι να αποκαλέσω νόμισμα και να δεχτώ ως κεκτημένο. Και αυτό, γιατί το ευρώ αποτελεί το ευρωπαϊκό νόμισμα στο οποίο κλειδώθηκε η ισοτιμία όλων των νομισμάτων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και έκτοτε, παρά τον περιορισμό που τέθηκε στα κράτη για το όριο 60% του χρέους και 3% στο έλλειμμα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η επιτυχία του, βυθίζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ενώ μας έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής, η οποία είναι αναγκαία συνθήκη για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική.
    Όσο και αν φαίνεται περίεργο σε μερικούς, το πείραμα τύπου ευρώ έχει επαναληφθεί και στην περίπτωση της Αργεντινής, η οποία είχε κλειδώσει το εθνικό της νόμισμα με το δολάριο ( και η οποία το αναίρεσε για να ανασάνει αφού έδιωξε το ΔΝΤ ), αλλά και με τον λεγόμενο «χρυσό κανόνα». Ο «χρυσός κανόνας» στην ουσία ήταν το κλείδωμα της ισοτιμίας των νομισμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτόν με μια σταθερή ισοτιμία με το δολάριο, ενώ το δολάριο για να εξασφαλίζει τη σταθερότητα αυτή ήταν κλειδωμένο με το χρυσό.
    Με τους πρώτους κλυδωνισμούς, τη δεκαετία του 1930, και μη μπορώντας να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα χωρίς εσωτερική υποτίμηση ( μείωση μισθών, συντάξεων και όλων όσων ζούμε σήμερα ) αποχώρησαν από τον «χρυσό κανόνα» η Βρετανία και οι σκανδιναβικές χώρες, έτσι ώστε, να ασκήσουν ανεξάρτητη νομισματική πολιτική χωρίς να χρειαστεί να θίξουν την κοινωνική τους συνοχή. Βρήκαν καταστροφή και καταποντισμούς οι σκανδιναβικές χώρες και η Βρετανία επειδή έφυγαν από το «ευρώ της εποχής»;
    Στη σημερινή πραγματικότητα, λύση δεν μπορεί να είναι, ούτε το παλιό και κίβδηλο πολιτικό σύστημα που κατά κόρον αποτελείται από ημιμαθείς εθελόδουλους, ούτε οι ακραίες και κεκαλυμμένες φασιστικές ομάδες νοσταλγών του ναζισμού που έσπειρε το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Μόνη νησίδα σωτηρίας για τους πολίτες και τη χώρα μας, ως αναπόσπαστο σύνολο, μπορεί να δώσει μόνο όποιος με γενναιότητα ψυχής αναγνωρίζει πως οφείλει να δράσει στα πλαίσια ενός Μετώπου με σκοπό την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της εθνικής και οικονομικής ανεξαρτησίας.

    Χαλκίδα 24/4/2012

    Δημήτριος Γ. Μητροπέτρος
    Δ΄ετής φοιτητής
    Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε μνημονιακό κόμμα!

    Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή ένωση, στο ευρώ και στα μνημόνια! Αποτελεί εθνική ανάγκη.
    Το λένε άλλωστε τόσοι μορφωμένοι άνθρωποι: Ο κύριος Βενιζέλος, ο κύριος Παπακωνσταντίνου η κυρία Διαμαντοπούλου, ο κύριος Παπαδήμος, ο κύριος Προβόπουλος, ο κύριος Σόιμπλε και πολλοί άλλοι!
    Είναι απαραίτητο βέβαια, κάθε τρεις μήνες να επικαιροποιούνται οι όροι του μνημονίου και να λαμβάνονται νέα αυστηρότερα μέτρα.
    Ως αντάλλαγμα, για την ανοχή μας αυτή, θα στερηθούμε οριστικά και αμετάκλητα την πλούσια και άνετη ζωή που μας εξασφάλιζε μέχρι σήμερα ο μισθός των 1200 ευρώ, όμως θα έχουμε τη χαρά (όσοι εργαζόμαστε ακόμα φυσικά) να αποκτήσουμε επιτέλους τον περιβόητο μισθό Βουλγαρίας (της τάξεως των 200 ευρώ) και να υπερηφανευόμαστε στους φίλους μας και στα παιδιά μας οτι με αυτή την επιλογή μας διασώσαμε το τραπεζικό σύστημα.
    Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να είναι κανείς υπηρέτης του τραπεζικού συστήματος.
    Η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, αποτελεί μια μικρή λεπτομέρεια στον κόσμο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η αύξηση της ανεργίας και η διαρκής απώλεια θέσεων εργασίας, αποτελούν μια δευτερεύουσα αλλά απαραίτητη παράπλευρη απώλεια.
    Αποτελεί ευτύχημα και ευλογία συνάμα, οτι υπάρχουν στον τόπο μας, πρόθυμοι πολιτικοί γίγαντες που στηρίζουν τις Ευρωπαϊκές αυτές επιλογές.
    Δεν έχει καμία σημασία αν θα στηρίξουμε με την ψήφο μας το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ, την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (Κουβέλης), την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (Ντόρα), την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (Κατσέλη), τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ή την ΔΡΑΣΗ (Στέφανος Μάνος).
    Αυτό που έχει σημασία, είναι η ανάδειξη των υπεύθυνων μνημονιακών δυνάμεων, ώστε να έχουμε σαν λαός την τιμή, να βλέπουμε ακόμα πιο συχνά τα πρόσωπά τους στα megάλλα κανάλια, να μας κουνάνε το δάκτυλο με αυταρχικό (αλλά πατρικό θα έλεγε κανείς) τρόπο και να μας υπενθυμίζουν κάθε λίγο, πόσο διεφθαρμένοι και αντιπαραγωγικοί είμαστε και πόσοι πολλοί κοπρίτες έχουν κατακυριεύσει ολόκληρο το δημόσιο.
    Άλλωστε η διαρκής νουθέτηση και η εξώθηση στην αυτομαστίγωση, ενός ολόκληρου λαού, μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει, ως μέσο ψυχοθεραπείας και περαιτέρω αναχαίτισης των ενοχλητικών αυτοκτονιών.
    Ψηφίζουμε λοιπόν μνημόνιο, ώστε στις 7 του Μάη να έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις.
    Βέβαια, αν στις 7 Ιουνίου παρατηρηθεί απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου, μπορεί να μην μας καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις (αφού οι σωτήρες της χώρας μας, προέβλεψαν την άμεση και κατά προτεραιότητα εξόφληση των δανειστών μας) αλλά αυτό δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία.
    Εμείς, κάναμε το καθήκον μας...


    Θανάσης Κάππα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η εντολή είναι σαφής.!

    «Άστε μας ήσυχους όλοι, θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι πια..!!!»
    Και είναι πλέον, όχι μόνο στο χέρι των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και όλου του λαού να διαχειριστούν την επιθυμία, την αποφασιστικότητα και την εντολή που βγήκε καθαρά από την κάλπη.
    Δεν έπεισαν, αν και το προσπάθησαν, οι αρχιτέκτονες της υποτέλειας πως από σήμερα θα έρχονταν όλα τα δεινά του κόσμου επάνω μας και οι …κατάρες του Φαραώ.!
    Δεν πτοήθηκε ο Ελληνικός λαός από την άμεση παρέμβαση των Μ.Μ.Ε. υπέρ των κομμάτων που είναι …υπεύθυνα και «ξέρουν» να κυβερνήσουν το τόπο.!
    Αυτά, που μας έφεραν αβίαστα σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό χάλι.!
    Αυτοί, οι επαγγελματίες πολιτικοί, που μη έχοντας και άλλη απασχόληση, πέρασαν την ζωή τους στο να μας σώζουν και να μας κάνουν και χάρη που κυβέρνησαν και «βίασαν» πολλάκις την ηθικοκοινωνική υπόσταση των πολιτών.
    Είναι βαρύ το φορτίο των διαχειριστών της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης.
    Είναι όμως παράλληλα και η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα και να απαντηθούν εδώ και τώρα όλα τα ερωτήματα που απασχόλησαν το λαό προ των εκλογών και τον απασχολούν και τώρα.
    Ποια είναι η στόχευση της καταγγελίας των υπογραφέντων συμφωνιών;
    Ποια θα πρέπει να είναι η επιλογή μας, μεταξύ της «σωτηρίας» του Ευρώ ή της ευημερίας του λαού;
    Προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η αναδιάρθρωση της οικονομικής βάσης της χώρας;
    Με το χρέος τι κάνουμε είναι νόμιμο; μπορούμε να το αποπληρώσουμε μετά από μια περίοδο «χάρητος» που ζητάμε;
    Το τραπεζικό σύστημα τι κάνουμε; που έχει ξεζουμίσει κάθε οικονομική ικμάδα του κάθε νοικοκυριού και μικρής επιχείρησης;
    Είναι πράγματι η ώρα, μιας και η ωριμότητα του λαού μας οδήγησε εδώ, να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές.
    Να πούμε πως οι δανειακές συμβάσεις που έχουν παραδώσει στους δανειστές την εθνική κυριαρχία δεν αναγνωρίζεται.
    Να διατρανώσουμε πως προέχει η σωτηρία της χώρας και του λαού της και όχι η σωτηρία του ευρώ της Κα Μέρκελ.
    Να γίνει μονομερής διαγραφή του χρέους βάσει του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων.
    Άμεσος έλεγχος των εισροών-εκροών κεφαλαίων και αγαθών με παράλληλες διακρατικές συμφωνίες. Σχεδιασμός αγροτικής παραγωγής βάσει των εθνικών αναγκών.
    Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας και των μεγαλυτέρων τραπεζών ώστε να διασωθούν οι καταθέσεις των πολιτών και να γίνουν εργαλεία ανάπτυξης με στοχευμένες δράσεις στη υπηρεσία του λαού.
    Κούρεμα από 50%-100%, όλων των τραπεζικών δανείων, με κοινωνικά κριτήρια, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ανασάνει η αγορά.
    Αν, όλα αυτά, δεν μπορούν να τα υλοποιήσουν και να τα συμφωνήσουν οι εντολοδόχοι του σχηματισμού κυβέρνησης, την λύση ας την δώσει πάλι ο λαός, τώρα που είναι «ζεστός» και αποφασισμένος, προτού φθάσουμε σε άλλες καταστάσεις μη αναστρέψιμες.

    Γιώργος Μητροπέτρος
    Οικονομολόγος
    Χαλκίδα 8/5/2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εις μνήμη Ανδρέα Παπανδρέου!
    16 χρόνια από τον θάνατό του!

    ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!

    Είναι πράγματι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε στην χώρα μας.
    Ποιός πραγματικά περίμενε αυτά που βιώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός;
    Ποιός περίμενε τέτοια μεταστροφή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, μιας πολιτικής που φέρνει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού σε απόγνωση και σε πλήρη αδυναμία να εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες.
    Μου έρχονται στη μνήμη η κοινωνική πολιτική, το κοινωνικό κράτος υπηρέτης του λαού, τα περήφανα γηρατειά, οι νέοι, το μέλλον της χώρας, η εθνική υπερηφάνεια, η αδούλωτη Ελληνική λεβεντιά, η λαϊκή κυριαρχία και η περίφημη και ιστορική ρήση «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».!
    Είναι όλα αυτά που έλεγε και εφάρμοζε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.
    Υπήρχε σήμερα περίπτωση να έμενε απαθής σε αυτή την «κατάντια» που έχουν φέρει την ελληνική κοινωνία οι πολιτικά «νόθοι» επίγονοί του;
    Υπήρχε περίπτωση να ήταν «δηλωσίας» της εκχώρησης της εθνικής ανεξαρτησίας στους ξένους τοκογλύφους;
    Θα άφηνε να αλωνίζουν στη χώρα οι εξωθεσμικοί παράγοντες και επιτηρητές του Δ.Ν.Τ. και της Κας Μέρκελ;
    Θα θυσίαζε την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού για τη διάσωση του ΕΥΡΩ ;
    Θα γκρέμιζε το όποιο κοινωνικό κράτος και θα αποψίλωνε κάθε εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων;
    Δεν πιστεύω πως θα άφηνε απροστάτευτους τους άνεργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους! τους πολύτεκνους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους νέους και τις μητέρες!
    Δεν θα άφηνε, το χρηματοπιστωτικό αεριτζίδικο κεφάλαιο να κατέτρωγε τις σάρκες της χώρας μας αλλά και της «Ευρώπης των λαών» όπως πάντα έλεγε και είχε οραματιστεί, την Ευρώπη από τα Ουράλια όρη μέχρι την Ιβηρική χερσόνησο!
    Δεν θα άντεχε, τέλος, να έβλεπε το κίνημα, όπως το κατάντησαν σε αυτήν την εκλογική ξεφτίλα, με τάσεις αυτοκτονικές και τελικού διασυρμού!
    Αν μπορούσε να παρέμβει, θα ζητούσε σήμερα, προ των εκλογών της 17ης Ιούνη, την άμεση Αναστολή λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, ως υπερήφανος και αξιοπρεπής πολιτικός άνδρας.
    Δεν θα άντεχε να έβλεπε αυτή την πολιτική κατάντια και εκλογική κατρακύλα.!
    Από την μια πλευρά η Δεξιο-δεξιά…να συσπειρώνεται για να αποτρέψει, δήθεν, την επέλαση της «επάρατης» αριστεράς, σπέρνοντας τον φόβο και το τρόμο στους πολίτες, και από την άλλη πλευρά, ένας Συνασπισμός ρευμάτων και θέσεων, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ικανός να ανατρέψει, μέσω της πίεσης του λαού, αυτά που έχουν δέσει τους Έλληνες αλλά και τα παιδιά τους, χειροπόδαρα.!
    Οι διοικούντες το ΠΑΣΟΚ, στην μέση, αγωνιούν, που ενώ ο κόσμος τους έχει περιφρονήσει, με πόνο ψυχής αρκετοί, να πιστεύουν ακόμα ότι με τις εμμονές τους προσφέρουν στο τόπο και όχι μόνο στην δική τους ματαιοδοξία.!
    Σήμερα, σε αυτή την διαφαινόμενη γενική ανατροπή δεν έχει νόημα πλέον το ταμπούρωμα πίσω από την ιστορία, χωρίς να βάζουμε μπροστά την σωτηρία της χώρας και όχι την σωτηρία μόνο των δανειστών –τοκογλύφων.!
    Είναι ιστορική η ευθύνη και η πρόκληση.
    Εδώ και τώρα, αναστολή λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ ….όπως πιστεύω θα ήθελε στην μνήμη του και ο Ανδρέας Παπανδρέου, πριν την οριστική γελοιοποίηση αυτού του κινήματος που γέμισε ελπίδες το λαό και πρόσφερε πολλά στο μη προνομιούχο πολίτη, παλαιότερα, αλλά και γενικά στην κοινωνία της χώρας μας και της Ευρώπης.
    Είναι αδήριτη ανάγκη, μπροστά στον πραγματικό κατήφορο που …εγγυάται η… δεξιά με όλα τα προσωπεία της, η συσπείρωση του άλλου πόλου!
    Είναι το πρώτο βήμα…! Αμέσως μετά βλέπουμε και κρίνουμε..!

    Χαλκίδα 22/5/2012
    Γιώργος Δ. Μητροπέτρος
    Οικονομολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Αριστοτέλης για τη βαριά φορολόγηση…

    «…Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά….»

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο μύθος των υπό κατάρρευση ασφαλιστικών οργανισμών



    Μέσα σε όλο αυτό το κατεστραμμένο τοπίο όπου κεκτημένα εκατοντάδων χρόνων σωριάζονται στο έδαφος επειδή Πρέπει να αλλάξει ο πλανήτης Ελλάδα, όχι γιατί έτσι έπρεπε να γίνει αλλά επειδή μας το ζητούν. Γιατί ο δημόσιος τομέας ήταν «καφενείο» αλλά πριν από 3 χρόνια δεν μας πείραζε, γιατί οι κομπίνες στα ασφαλιστικά ταμεία πριν 3 χρόνια επίσης δεν μας έκαναν αίσθηση. Ή μήπως δεν ξέραμε, ή μήπως δεν τα ξέρανε. Η ουσία της υπόθεσης όμως βρίσκεται αλλού. Τα ασφαλιστικά ταμεία π.χ. άνηκαν και ανήκουν σε κάποιο υπουργείο. Κανένας πολίτης, κανένας ασφαλισμένος δεν αποφάσισε το ασφαλιστικό του ταμείο να αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου τα οποία στην συνέχεια κουρεύτηκαν. Ο ιδρώτας και ο αγώνας του κάθε Έλληνα ασφαλισμένου δεν θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο «τζόγου». Και όμως έγινε. Από την άλλη οι εκάστοτε «φυτευτοί» πρόεδροι από τις κυβερνήσεις απαξίωσαν την πάγια περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών που θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη που θα καταστούσαν όχι ζημιογόνους αλλά υγιέστατους τους οργανισμούς. Τα στραβά μάτια στην κάθε είδους κομπίνα μεταξύ ασφαλισμένων και εργαζόμενων παντός κατηγορίας στους οργανισμούς ήταν η βουτιά στο κενό.



    Για όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν φέρει ευθύνη για την κατάντια των ασφαλιστικών οργανισμών. Πλήρωνε τις εισφορές από το υστέρημά του με την υπόσχεση να έχει την άριστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μια αξιοπρεπή σύνταξη. Η σημερινή κυβέρνηση με όλους τους συμβαλλόμενους δεν μπορούν νομικά και ηθικά να εξαθλιώσουν τους συνταξιούχους αλλά και αυτούς που έχουν ανάγκη το σύστημα υγείας. Όπως προείπα οι πράξεις ή οι παραλείψεις των προέδρων των οργανισμών γινόταν κατ’ εντολή του εκάστοτε υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων και κατ’ επέκταση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους. Αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν και να υποστούν τις συνέπειες είναι οι νυν αλλά και οι κυβερνώντες του παρελθόντος. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ο Έλληνας ασφαλισμένος ή συνταξιούχος να κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα. Πεποίθησή μου είναι ότι μια ομαδική προσφυγή ασφαλισμένων στην Ελληνική αλλά και στην διεθνή δικαιοσύνη θα καταδικάσει αυτούς που σήμερα χωρίς κανένα ίχνος ντροπής μας καταδικάζουν στην φτώχεια για την κακή υπηρεσία αλλά και για την κακοδιοίκηση που προσέφεραν οι ίδιοι στους πολίτες και την χώρα. Αυτή η λογική μπορεί να έχει βήμα σε πολλούς τομείς της οικονομίας και των « μεταρρυθμίσεων» που θέλουν να κάνουν οι ανάξιοι κυβερνώντες αυτού του τόπου.



    Καλώ τους πολίτες να πάρουν πρωτοβουλίες και να χτυπήσουν νομικά αλλά και με καθημερινούς αγώνες τις παράνομες ενέργειες των μνημονιακών κυβερνήσεων που στρέφονται ενάντιά μας και μας δολοφονούν καθημερινά. Είναι καθήκον για όποιον θέλει να είναι και να αισθάνεται ελεύθερος.


    Νικόλας Τζ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορεί να μας πεί κάποιος ή κάποια τι άποψη επίσημη έχει το ΕΠ.Α.Μ για τα Εθνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» ή
    «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ» των Φορολογουμένων;

    Μετά «φανών και λαμπάδων», παρουσιάσθηκαν οι νέες συμφωνίες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.
    Όμως, δεν είναι για χαρούλες, αφού δένουν πιστάγκονα τους οφειλέτες του δημοσίου οι «νέες» αυτές ρυθμίσεις –συμφωνίες, της τρόικας και « σωτήρων » της χώρας.!
    Από την μια, όλοι γνωρίζουν πως από το 2009 έως σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν υπερδιπλασιασθεί και έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 72,4 δίς ευρώ, και από την άλλη, κάνουν πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια ρύθμισης για πληρωμή, όσων ακόμα μπορούν, σε εφικτά επίπεδα και σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε οφειλέτη.
    Η νέα ρύθμιση προβλέπει ρύθμιση σε 48 δόσεις για το ποσό που έχει κεφαλαιοποιηθεί και έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο στις 31/12/2012.
    Οι δόσεις θα είναι 48, μόνο γι΄αυτούς που θα υπαχθούν τον πρώτο μήνα εφαρμογής στην ρύθμιση. Στη συνέχεια κάθε μήνας που θα περνάει θα μειώνετε και ο αριθμός των δόσεων.
    Π.χ. αν η ρύθμιση αρχίσει τον Μάιο όσοι ενταχθούν θα έχουν 48 δόσεις αν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση τον Αύγουστο θα μειωθούν οι δόσεις σε 45 κ.ο.κ.
    Αν σε κάποιο δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμα χρέη το 2013 θα μπορεί να υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
    Οφειλέτες μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορούν να προσαρμόζουν την δόση τους ανάλογα με την οικονομική δυνατότητά τους.
    Για χρέη πάνω από 50.000,00 ευρώ, θα μπορεί να γίνει ρύθμιση μόνο εάν την αίτηση συνυπογράφει λογιστής ο οποίος βεβαιώνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση ακινήτων ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών.
    Το σημαντικό όμως για είναι ότι στην ρύθμιση δεν θα μπορεί να υπαχθούν αυτοί που είχαν μπει κατά το παρελθόν σε ρυθμίσεις και για πασιφανείς οικονομικούς λόγους δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν και σταμάτησαν να πληρώνουν.
    Αυτοί δηλαδή, που έστω και για κάποιο διάστημα έδιναν κάποιες οφειλές στη Δ.Ο.Υ. και ήταν συνεπείς, τώρα που δεν μπορούν να πληρώσουν και έχασαν τη ρύθμιση, τους ρίχνει στο καιάδα.!
    Η «νέα αρχή», όπως ονομάσθηκε αυτή η ρύθμιση από το οικονομικό επιτελείο, γίνεται κατά την ταπεινή μου άποψη, Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ αξιοπρέπειας και της ατομικής περιουσίας των πολιτών.!
    Χαλκίδα 16/4/2013
    Γιώργος Μητροπέτρος
    Οικονομολόγος
    του Εθνικού Νομίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. «ΦΑΚΕΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ…»

    Είναι, το σημερινό πρωτοσέλιδο της συστημικής εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»,από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κουκάκη Σταμάτη και στο οποίο συνεχίζει, «θα δίνουν πληροφορίες οι τράπεζες σε 48 ώρες.»
    Τι θέλει να πει ο ποιητής;
    Διερωτάται ο εμβρόντητος πολίτης..!
    Μήπως αυτό το δημοσίευμα είναι υπερβολικό και στρέφετε κατά των καταθετών και της ρευστότητας των τραπεζών;
    Μήπως έτσι θέλουν να τρομοκρατήσουν τους καταθέτες που έχουν τα χρήματα τους στις Ελληνικές τράπεζες και θέλουν να οδηγήσουν τα όποια κεφάλαια έχουν εναπομείνει στις «σίγουρες» τράπεζες των φορολογικών «παραδείσων»;
    Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια, όχι πολλά, που όταν μίλαγε κάποιος για «κούρεμα του χρέους» ή ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ότι τα «θαλασσοδάνεια» που έχουν δώσει πολλές από αυτές, δημιουργούν κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα, αυτό και μόνο δημιουργούσε πρόβλημα στις αγοράς και ήταν τουλάχιστον «ύποπτος» και καταδικαστέος.
    Μάλιστα, σε μια περίπτωση που κάποιος είχε κοινοποιήσει μια χρηματοοικονομική εκτίμηση, επενέβη ο εισαγγελέας.!
    Αυτό το σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ, στον απλό πολίτη, στο μικροκαταθέτη, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και ..τρόμου.
    Αυτό που συζητά και για το οποίο προβληματίζεται καθημερινά, είναι αν θα βάλουν χέρι στις καταθέσεις και αν θα υποστούν κούρεμα και αυτές.
    Μπορεί, το ρεπορτάζ να είναι αληθινό και η Κυβέρνηση να σκέπτεται πραγματικά να κάνει αυτό το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και να τους ελέγχει, σωστά μέχρι εδώ. Πρώτα όμως, με τέτοια δημοσιεύματα, αλλά και ευθείς αναφορές ότι ο καταθέτης τελικά είναι και «επενδυτής», δηλαδή λαμβάνει ρίσκο σε ποια τράπεζα θα βάλει τα χρήματά του, έχουν φύγει ήδη αρκετά κεφάλαια σε τράπεζες και εταιρείες του εξωτερικού.!
    Παρά την κρίση , παρά το αρνητικό επενδυτικό κλίμα, παρά το στέγνωμα των αγορών , παρά την έλλειψη ρευστότητας και άρνηση χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, ο χορός καλά κρατεί.
    Στα 3,617 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά αποτελέσματα από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς,για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 3.077 εκατ. ευρώ.
    Εύλογο το ερώτημα, Ποιος κέρδιζε στην κατοχή…;
    Μα ο… μαυραγορίτης!
    Έτσι και τώρα, με την κοινωνία σε απόγνωση, τους πολίτες στο «απόσπασμα» και μια οικονομία με σωρευμένη ύφεση 25% την τετραετία, κάποιος πάλι κερδίζει και είναι ποιος άλλος; οι Τράπεζες και οι τραπεζίτες…!!!
    Ούτε αιδώς, ούτε τίποτα.
    Πότε οι τραπεζίτες θα πληρώσουν για τα σπασμένα.;
    Που πήγαν τα απανωτά κέρδη της τελευταίας 15 ετίας..;
    Δεν ψάχνει κανένας τους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών που έχουν απομυζήσει τον ιδρώτα του κάθε πολίτη-δανειολήπτη.;
    Πότε επιτέλους θα πληρώσει κάποιος από αυτούς, για τους οποίους ο λαός έχει φτωχοποιηθεί και πένεται..;
    Πότε θα …φακελώσουν και θα ανακαλύψουν τις καταθέσεις αυτών, εντός και εκτός της χώρας.;
    Ίδωμεν…!

    Χαλκίδα 21-5-2013

    Γιώργος Μητροπέτρος
    Επιταγμένος
    Οικονομολόγος –Καθηγητής Δ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή